vrijdag 2 januari 2009

as festas

even een snel verslagje van de feestdagen
kerst gevierd bij de oma van vinicius, de braziliaanse vriend van jasmien, een belgische vriendin die ik in lissabon heb leren kennen, vinicius is van rio maar woont ook al een paar jaar in lissabon.
zij zijn nu ook voor een maand in rio, bangelijk dus!
die oma woonde even buiten het centrum, eerst op de metro en dan met de bus. ze hebben me met open armen ontvangen, heerlijk en typisch braziliaans. overal waar je komt ben je altijd welgekomen. het eten was erg lekker, met rijst en feijoada (bonen) natuurlijk, de twee vaste waarden van braziliaanse maaltijd. de tv stond de hele avond aan, dat is naar het schijnt ook erg braziliaans..

ook nieuwjaar heb ik met jasmien en vinicius gevierd, op het strand van copacabana.
dat is de plek in rio om nieuwjaar te vieren. veel toeristen, ook van brazilianen uit andere streken. er was een groot vuurwerk, vanop boten in de zee, knap om te zien. aan de andere kant weer de armoede, bijvoorbeeld heel veel mensen die blikjes komen rapen, die ze later kunnen verkopen voor recyclage, veel mensen die echt alles verkopen en overal kom je straatkinderen/jongeren tegen.

omdat er vorige jaren veel geweld was, werd er dit jaar erg veel politie gemobiliseerd. toch zijn er volgens geruchten toch twee doden gevallen.

er waren ook chiara, een italiaanse van in lissabon, die nu in florianopolis studeerd, een stad in het zuiden van brazilie, en christine, een duitse die ik ook in lissabon leerde kennen. kleine erasmus reunie in rio, zalig tof.


gedurende de feestperiode bleef één centrum van amar open, dat in de wijk sao cristovao, dat werkt met de echte straatkinderen. zij komen daar een douche nemen, krijgen eten,kleren worden gewassen en er worden activiteiten georganiseerd. de educadoren daar zijn ook erg tof, die lachen wat af. er waren ook twee nederlandse meisjes die er al een maand zaten, zei hebben me wat geïntroduceerd. s morgens gaan ze dan de kinderen wekken op straat, en als ze willen komen ze mee naar het centrum. dat geeft toch wel even een schok. meisjes van 14 zwanger op straat, de kinderen en jongeren zijn vaak agressief, vaak gedrogeerd, hebben zich niet altijd onder controle. leven op straat is ook hard, het zijn geen doetjes. een meisje had bijvoorbeeld een dode vogel gevonden en duwde die ineens in mijn nek. ik verschoot natuurlijk en dat vonden ze erg tof, ze wilden die vogel echt in mijn gezicht duwen. gelukkig heeft aline, een erg toffe educatore van 19, zelf een ex straatkind, me dan beschermd. dan moet je zelf ook hard zijn. maar ze komen ook vaak knuffelen.
tekenen en dammen vinden ze geweldig.

dinsdag was er een kerstviering ter plaatse onder het viaduct in de buurt waar veel kinderen en jongeren slapen. dat was wel heftig, om de kinderen in hun eigen omgeving te zien functioneren.
allemaal hadden ze een flejse vast met verf of lijm of een doekje met benzine. als je dan met ze praatte draaiden hun ogen weg, gingen ze traag praten. er werden ook twee kindjes gedoopt,van tienermoeders die daar leefden.

gisteren een toeristisch uitstapje, met jan daniels en zijn familie naar pedra bonita, de mooie steen, een van de bergen in rio, aan de rand van een groot woud in het midden van de stad. prachtig uitzicht over het centrum en de stranden, met vlak daarnaast ook een zicht op cidade de deus

veel groetjes uit rio en gelukkig nieuwjaar,
fien

1 opmerking:

JAMINE BRUNO zei

Fien!!

Que delícia vc está aproveitando muito ai no Brazil!! Fico muito feliz!! OLha, deixa eu te falar...Nos mudamos, já estamos na Alemanha. Estamos muito bem e felizes por aqui.

Sérgio passou num concurso no Brazil...Mas nao sei quando iremos...Só sei que será este ano ainda...Entao, quem sabe nao nos vejamos já no Brazil?!?!? Bjos!!

Jamine